h

Uit de Fractie

28 juli 2020

Uit de Fractie

Uit de Fractie, Stukje voor,

”Tussenevaluatie raadsprogamma” 14 juli 2020

Het Raadsprogramma 2018-2020 is in SP perspectief een ambitieus programma

Alle plannen voor Zwijndrecht hebben een financieel kostenplaatje.
Deze kostenplaatjes worden verdeeld over de diverse thema’s en projecten.
In 2018 is naar voren gekomen waar wij de aandacht op moeten vestigen.

- Wonen, bouwen en woon carrière

Grote plannen waar veel geld mee gemoeid is. Kan het wel allemaal gerealiseerd worden?
Voor bepaalde bouwprojecten heeft de raad al toestemming gegeven, andere moeten nog nader bekeken worden of het de komende jaren nog haalbaar is.
Uiteindelijk moeten wij nog op de financiën letten de komende jaren. Wij willen niet weer onder bewind gesteld worden.
De begroting bespreken wij na het zomer reces. Daaruit zal blijken hoe de begroting er uit zal komen te zien.

- Bestrijding van armoede

Deltaplan Armoede Zwijndrecht.
De stand van zaken was, dat er per 1 januari 2019 / 1.111 mensen waren in Zwijndrecht met een uitkering. In december 2019 waren dat er 1.049. Dit is een daling van 62 mensen, mede dank zij de SDD.
Jammer genoeg zal door de COVID-19 uitbraak het getal hoger uitkomen.

Wij moeten er voor blijven zorgen dat er nog meer mensen door kunnen stromen naar een vaste baan of een andere soort betrekking om zich nuttig te maken in deze maatschappij.

- Generaties in de PLUS

We kennen de kinderen die in Zwijndrecht opgroeien in armoede. Voor deze kinderen is het heel belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen tot een financieel gezonde generatie. Zij moeten de kans krijgen om in de toekomst goed terecht te komen. Niet alle armoede is in beeld in Zwijndrecht. Er is ook een stille doelgroep. Hierop moeten wij ons ook in de toekomst richten, werkende armen, stille armoede onder ouderen maar ook onder werkloze jongeren.
Zeker nu de Coronacrisis steeds meer financiële problemen naar voren zal brengen.

- Welzijn en zorg

Wij willen de formatie wijkteams voor extra zorgpreventie behouden.
In 2018 is door de gemeenteraad extra budget beschikbaar gesteld.
Ook heeft de gemeenteraad in 2018 structureel budget beschikbaar gesteld voor wijkverpleegkundigen (zichtbare schakel) om weer op de oude sterkte te komen. Deze wijkverpleegkundigen zijn de schakel gebleken om bij kwetsbare inwoners achter de voordeur te komen. Ook zijn zij de belangrijke medische schakel naar de huisartsenpraktijken in Zwijndrecht.

Ook is er een pilot gestart voor veiligheid zorg en huisvesting voor o.a. verwarde personen.

Begin 2019 is gestart samen met maatschappelijke partners om kindermishandeling beter in beeld te krijgen. De bedoeling is om kindermishandeling vroegtijdig inzichtelijk te maken. Ook loopt er een manifest “Waardig ouder worden” welzijnswerk voor ouderen.

In Zwijndrecht zetten zich hiervoor instanties in zoals Vivera Sociaal wijkteams, welzijnswerk Diverz, Vivera sportcoaches, huisartsen, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en woonzorgcentra.

- Veiligheid en leefomgeving

De investeringsprojecten zijn van start gegaan om onder andere de wijken in Zwijndrecht leefbaarder te maken door: asfaltering, verharding, lichtmasten, bruggen en beschoeiing van vijvers en sloten beter te onderhouden. De buitenruimte rond Winkelcentrum Walburg wordt inmiddels opgeknapt.

Het plan Veerplein is definitief.
De veiligheid op rangeerterrein Kijfhoek komt regelmatig aan de orde. Maar ook vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Groenonderhoud heeft ook een hoge prioriteit onder de noemer “Groen doen wij samen” in samenwerking met Buurtaanpak. Verlichting van rotondes, zebra’s en brandgangen moet beter op orde zijn.

Kleine criminaliteit moet worden ondermijnd. Zeker wat de georganiseerde criminaliteit van drugs aangaat.

Wat wij van de SP ook zeer op prijs stellen is dat het steunpunt van politie in Zwijndrecht blijft. Zeer belangrijk. De handhaving, vinden wij, moet wel beter. BOA’s inzetten waar mogelijk, ook in de avonduren.

- Duurzaamheid en energietransitie

Hier hebben wij de afgelopen tijd grote stappen gemaakt samen met HVC, Woonkracht10 en Stedin. Er is inmiddels een aanvraag ingediend voor de landelijke Proeftuinregeling aardgasvrije wijken van het ministerie van BZK.

Een belangrijke ontwikkeling is de energietransitie. De eerste variant verse 1.0 is door de raad vastgesteld. De tweede versie moet uiterlijk 2021 opgeleverd zijn.

De SP afdeling Zwijndrecht heeft begin mei een Analyse document opgeleverd betreffende alle mogelijke energie vormen met hun voor- en nadelen. Dit document is opgenomen in de stukkenlijst op 8 mei 2020 onder nummer 20 D 79.

- Mobiliteit

Verduurzaming van de mobiliteit, onder andere elektrisch rijden, meer de fiets nemen of openbaar vervoer dan de auto. Daarom is een goede busverbinding noodzakelijk. Effectiever cameratoezicht bij fietsenstalling Station is zeker noodzakelijk. De aanpak van gevaarlijke verkeerssituaties in de wijken moet worden uitgevoerd. Nu rijden b.v. grote vrachtwagens door de wijken en langs scholen. Verbetering Kijfhoek is van groot belang.

De omgevingsdienst ZHZ is in samenwerking met ProRail en Zwijndrecht voornemens 4 schuimblusvoertuigen aan te schaffen ter verhoging van de veiligheid van de inwoners. Ook de bereikbaarheid op het terrein wordt verbeterd.

- Economie

Belangrijke ontwikkeling 2018-2022

“Rode loper traject” is gestart. Meerdere bedrijven hebben zich in Zwijndrecht gevestigd de laatste jaren. O.a. de overname van de Heeremawerf door Oceanco, waar veel mensen uit de naarste omgeving een arbeidsplek hebben gevonden. Verder is er contact met ondernemers via “Zwijndrecht Onderneemt” waar ook de binnenvaart onder valt. Verder moeten wij ook inzetten op praktijkvakken bij het onderwijs. Loket Zwijndrechtse Waard en Koninklijke BLN Schuttevaer zijn degene die via vmbo dit gaat realiseren. De samenwerking met Baanbrekend is geïntensiveerd. Het Leerwerkbedrijf Zwijndrecht werkt met de Sociale Dienst Drechtssteden samen om 160 plekken te realiseren. 135 vaste deelnemers uit Zwijndrecht participeren. 50 worden nu gevolgd.

Helaas is het nu met de Coronacrisis heel moeilijk om precies aan te geven waar de schoen wringt bij bedrijven maar ook bij de winkeliers.

Maar zeker ook bij de inwoners die het hardst getroffen worden, dat zijn zij die nu al in de bijstand zitten. Maar ook misschien terecht zijn gekomen de laatste maanden door de Coronacrisis. Te verwachten valt dat er ook ZZP’s bij zullen komen wegens het ontbreken van voldoende compensatie mogelijkheden.

Wij verwachten daar na het reces meer over te horen.

Veel is al gedaan om de pijn te verlichten, zeker ook met name voor de ontmoeting, sport en cultuur in Zwijndrecht.

Al met al op dit moment een zeer moeilijke tijd vanwege de Coronacrisis. Later in het jaar zien wij weer verder. Wij gaan er van uit dat dan alle financiële middelen en cijfers bekend zijn om een goede begroting voor 2021 te kunnen maken. Wel moeten wij er voor waken dat wij niet weer onder bewind komen te staan.

Hierbij wil ik het laten

 

Ria Reijerse

Fractievoorzitter SP Zwijndrecht

U bent hier