h

De begroting 2020, tekort van 1,8 miljoen

10 december 2019

De begroting 2020, tekort van 1,8 miljoen

 

De begroting is en blijft de komende jaren zorgelijk.

Het Sociaal domein met Wmo en jeugdzorg zullen de komende jaren voor problemen zorgen zolang het door de overheid beschikbaar gestelde budget hiervoor te laag is.

Goed nieuws is dat wij hebben vernomen (vrijdag 8 november) vanuit de media dat het kabinet gaat ingrijpen bij jeugdzorg en de decentralisatie die, zoals door de inspectie is geconstateerd, voor veel problemen heeft gezorgd deels wordt teruggedraaid.

Armoede bestrijding en de voedselbank, waarvan in Zwijndrecht helaas steeds meer gezinnen gebruik moeten maken, en de toenemende druk op Jeugdzorg vragen extra aandacht op financieel gebied.

Handhaving op het gebied van veiligheid (denk hierbij aan industrieterreinen en verkeer), woonoverlast en criminaliteit (wietplantages en drugslaboratoria) verdient wat de SP betreft zeker extra aandacht.

 

Op het gebied van woningbouw menen wij het volgende:

Het kortgeleden door de wethouder aangeboden masterplan Spoorzone beschrijft een ambitieuze aanpak voor de verbetering van de nieuw te bouwen woningen.

Er zullen hier (in de spoorzone) maar ook in de toekomstplannen voor het Stationskwartier en Noordoevers de komende jaren vooral dure koopwoningen en minder sociale huurwoningen worden gebouwd met als achterliggende gedachte het aantal uitkeringsgerechtigden en probleemgevallen omlaag te brengen.

De gedachte hierachter is begrijpelijk. Zwijndrecht bezit een onevenredig hoog aantal uitkeringsgerechtigden en probleemgezinnen. Echter, omliggende gemeenten zoals Dordrecht en Rotterdam voeren dezelfde gedachte waardoor het aantal goedkope woningen in de regio in rap tempo verminderd. De vraag is dus ….. waar gaan onze laag betaalden dan wel wonen ?

Ook buiten de regio zoals bijvoorbeeld in Eindhoven neemt de druk op de sociale woningvoorraad toe.

Heeft onze regio geen plaats voor mensen met een lager salaris? Ook onder andere stratenmakers, winkelpersoneel en vuilophalers moeten in Zwijndrecht kunnen wonen. Of moeten deze dan tegen hogere kosten van grotere afstand naar onze regio reizen? Velen zullen dan kiezen voor werk in hun eigen stad of dorp.

Het gebrek aan betaalbare woningen net boven de liberalisatiegrens zorgt ervoor dat “scheefwoners” uit de middenklasse niet of nauwelijks doorstromen naar beschikbare en voor hen betaalbare woningen, waardoor zij vervolgens weer de toegang tot de sociale huurwoningen blokkeren en starters (o.a. onze kinderen) hierdoor veel te lang moeten wachten op een huis.

De SP is zeker voorstander van nieuw te bouwen duurzame koop en huurwoningen in Zwijndrecht, echter dient de beschikbare woningvoorraad dan wel in balans te zijn en te blijven.

Daarom adviseren wij een evenwichtige verdeling te creëren tussen de te bouwen woningen in het sociaal-, midden- en hogere segment.

Wij blijven ons daarom inzetten om niet te veel sociale woningen te laten verdwijnen in Zwijndrecht. Nieuwbouw is prima maar er moet ook aan de sociaal zwakkeren worden gedacht. Niet iedereen kan zich een (dure) koopwoning veroorloven of een woning in de vrije sector huren. Onze vraag is dan ook aan de wethouder om naar een betere spreiding van het woningaanbod te zoeken.

 

Over het zwembad denken wij het volgende:

Hoewel de kosten voor het nieuw te bouwen zwembad fors zijn en zwaar drukken op de begroting en ook niet alle wensen gehonoreerd kunnen worden zijn wij wel voor een nieuw zwembad, graag met buitenbad.

Het zwembad is belangrijk in onze gemeente omdat de kinderen dan ook de kans krijgen om hun zwemdiploma’s te halen voordat zij van school komen. In een gemeente zoals Zwijndrecht waar veel water stroomt is een vaardigheid als zwemmen van groot belang.

Wij komen er ongetwijfeld wel uit welke variant de best betaalbare optie is voor Zwijndrecht. We vinden het wel belangrijk dat er een toekomstbestendig en energie zuinig zwembad komt.

Op de gemeentelijke basisvoorzieningen moet niet bezuinigd worden.

De SP Zwijndrecht zal de gemeentelijke financiële ontwikkelingen het komende jaar goed in de gaten houden. Onze inwoners dienen niet voor grote extra kosten gesteld te worden.

U bent hier