h

Schokkend nieuws in de media - 2 !

18 februari 2017

Schokkend nieuws in de media - 2 !

Oasen: 'GenX uit drinkwater halen kost tientallen miljoenen'

Drinkwaterbedrijf Oasen waarschuwt de provincie dat het tientallen miljoenen euro's gaat kosten om GenX uit het kraanwater te filteren. In een doemscenario betaalt de gebruiker de rekening. ,,Maar wij vinden dat de vervuiler, in dit geval de Dordtse fabriek Chemours, zou moeten betalen.''

Dat zegt Joost van Luijt van drinkwaterbedrijf Oasen. GenX wordt sinds 2013 gebruikt bij de productie van Teflon in Dordrecht. De fabriek loost op de Beneden Merwede. Omdat het kraanwater in Hendrik-Ido-Ambacht, Lekkerkerk, Nieuw-Lekkerland en Ridderkerk nu al met GenX is vervuild, moet Oasen maatregelen nemen om veilig drinkwater te kunnen blijven leveren. 

Speciale structuur
,,De huidige kooffilters hebben destijds wel de C8 er enigszins kunnen uitfilteren, maar dat lukt niet met GenX. Dat heeft een heel speciale moleculaire structuur.'' Op drie plekken in de regio zijn volgens Luijt nieuwe zogeheten membraamfilter-installaties nodig: in Ridderkerk, Nieuw-Lekkerland en Krimpen a/d Lek, aldus Oasen. ,,Dat kost maatschappelijk geld, maar de oplossing kan een stuk  simpeler;  als Chemours de lozing van GenX op de Merwede afbouwt,'' zegt Oasen tegen de provincie.

De provincie wil de lozingen van GenX fors terugdringen in afwachting van internationaal onderzoek. Maar volgens Oasen is de reductie echt nog onvoldoende. Zwijndrecht schaarde zich afgelopen week achter het standpunt van het drinkwaterbedrijf dat haar water haalt uit de rivier. Hendrik-Ido-Ambacht maakte vandaag bekend dat zij de visie deelt van Oasen. Hendrik-Ido-Ambacht wil schoon kraanwater, aldus die gemeente.

Bron: Algemeen Dagblad (AD)

 

http://www.ad.nl/dordrecht/oasen-genx-uit-drinkwater-halen-kost-tientallen-miljoenen~a57dd262/

(Ingrid de Groot 17-02-17, 14:28 )

U bent hier